tæthedsprøvning

Har du fået foretaget en tæthedsprøvning af dit hjem?

Måske er du ikke klar over om dit hjem har fået foretaget en tæthedsprøvning. Den kan være foretaget inden du er flyttet ind, eller måske er det tid til en tæthedsprøvning af dit hjem nu. Uanset om dit hjem har fået det foretaget eller ej, så er det en vigtig faktor i processen mod at sikre sig mod fugt og skimmelsvamp. Det kan derfor godt betale sig at bruge de næse 5 minutter på at læse dette indlæg til ende.

 

Hvad er en tæthedsprøvning egentlig?

Det er bestemt ikke alle der er klar over hvad en tæthedsprøvning er, for det er noget de færreste af os beskæftiger os med til hverdag. Det kan også være du bedre kender til det, under betegnelser som trykprøvning, blowerdoor test, blowtest eller tæthedsattest. Kært barn har som bekendt mange navne. Alle førnævnte betegnelser dækker over samme betydning.

 

Tæthedsprøvning er noget der foretages på dit hus af professionelle.  Det er, som ordet siger, en prøvning eller test af tætheden af en bygning. Det foretages for at sikre bygningen mod fugt og skimmelsvamp. Som regel indsættes der en dampspærre mellem vægge og lofter, på alle nyere byggerier. Det er vigtigt at dampspærren er tæt, så der ikke er plads til at fugtig luft kan lukkes inde. Så er det nemlig at der pludseligt kan opstå råd og skimmelsvamp.

 

Hvornår skal en tæthedsprøvning foretages?

En tæthedsprøvning bestilles ofte ved nybyggeri, mens dampspærrene endnu er synlige. På den måde kan tætheden af bygningen sikres, inden dampspærren dækkes til af gips, maling, træ mm. Det er en ganske vigtig investering, så du ikke senere står med et færdigt byggeri, som ikke lever op til de fastsatte krav om tætheden. Det kan sagtens være en foreskrivning fra kommunen, at tætheden i et byggeri skal testes, så det kan godt betale sig at få testet tætheden tidligt i fasen.

 

Dit hus kan også sagtens få foretaget en tæthedsprøvning, selvom det er et byggeri, som har stået der i mange år. I gamle huse hænder det at lofte og vægge skal efterisoleres, for at give en bedre varme til huset. Det at der kommer en kæmpe dyne af isolering, betyder dog at luften lukkes inde. Derfor er det vigtig at dampspærren er tæt.

 

Hvem kan hjælpe mig med at teste tætheden?

Måske du står som privat person og skal have testet tætheden af dit hus, eller måske du repræsenterer en virksomhed, som har behov for en tæthedsprøvning af en bygning. Uanset hvad, så er den smarteste løsning, selvfølgelig at hyre et firma, som specialiserer sig inden for dette. Dit byggefirma kender muligvis allerede til et firma, som foretager tæthedsprøvning. Du kan også finde meget mere info på nettet, hvor bl.a. ‘Trykprøvning & Energimærkning Danmark’ deler ud af info og priser.

Skriv et svar