skære tænder

Tendens til at skære tænder? Her er hvorfor

Er du blandt de ca. 15% som har tendens til at skære tænder? Måske er du ikke en gang klar over om du skærer tænder. Mange af os gør det nemlig ubevidst, og ofte i vores søvn. Der er dog flere tegn, du nemt vil kunne holde øje med, hvis du er i tvivl om du er en af de mange, som skærer tænder. Det kan du blive meget klogere på i indlægget her.

 

De mest tydelige tegn på at du skærer tænder

Det mest tydelige tegn på at du skærer tænder, er faktisk dine tænder. Har du tendens til at skære tænder i høj grad, vil det kunne ses på dit bid. Dine tænder vil blive skæve og uensartede. Derfor kan det godt betale sig at lægge mærke til om dine tænders udseende eller stilling ændrer sig. Det kan som regel tydeligst ses ved at tyggefladerne bliver slidt mere flade. Der er også andre tegn på skæren tænder, som f.eks. hovedpine og en øm kæbe. Det er værd at holde øje med symptomerne, da tandskæring kan have større konsekvenser for dit helbred, end du måske lige regner med.

 

Hvad er grundene til at skære tænder?

Der er ikke nok akademisk evidens for hvorfor vi skærer tænder, men meget tyder på at bl.a. koffein, forskellige former for medicin, nikotin, stress og forkert tandstilling, er faktorer der kan være skyld i tandskæren. Især stress ses som en skyldner, da mange ligger og bearbejder problemer og bekymrende tanker om natten. Det kan netop komme til udtryk ved at skære tænder. Det er derfor at det ofte gøres ubevidst eller i hvert fald underbevidst.

 

Konsekvenser ved tandskæren

Der er flere ulemper ved at skære tænder. Ikke kun det at dine tænder bliver grimmere og mere skæve. Det kan også gå ud over dine tyggemuskler og tyggeevne, da dit sammenbid ændres. I værste tilfælde kan du slide tænderne helt ned til tandkødet.

 

Sådan slipper du bedst af med din tandskæren

Hvis du vil stoppe helt med at skære tænder, vil jeg anbefale dig tydeligt at læse grundene for at skære tænder, igennem, og tage dem til dig. Det kan netop være det hjælper hvis du skærer ned på nikotin og koffein. Får du nogle former for antidepressiv medicin, vil jeg anbefale at tage en snak med din læge om det kan være en skyldner, og om der er andre former for medicin du eventuelt kan prøve istedet. Ligeledes er det vigtigt at du ikke er påvirket af stress og bekymringer. Prøv at få lavet dine opgaver i et bestemt tidrum, og læg dem helt fra dig når du har fri. Det vil gavne din søvn gevaldigt, og dit tandsæt vil takke dig.

Skriv et svar