Væggelus er en slags rødbrun tæge, der kan blive op til 1 cm. Den suger blod fra mennesker, hvilet kan være til stor gene; det både kløer og svier. Den kan være utroligt svær at opdage, da den er mest aktiv om natten. Om dagen gemmer den sig, og fordøjer den føde den har indtaget i løbet af natten. Hvis man har mistanke om, at man har væggelus i hjemmet, skal man straks søge professionel hjælp. Det er en omfattende omgang at få bugt med dyrene, og derfor skal bekæmpelsen straks sættes i gang.
Selvom de hedder væggelus, opholder de sig mest i senge og sengetøj. De senere år er der sket en stigning i antallet af dem herhjemme, da de som oftest kommer med hjem i kufferten fra udenlandsrejser. Hvis man mistænker, at man har slæbt krybene med hjem, skal man sporenstregs vaske eller fryse sit tøj, da det som regel vil slå dem ihjel.
Metoder til bekæmpelse af væggelus
Som lægmand kan det være utrolig svært at få bugt med de små kryb. Hvis man skal have den helt optimale behandling af problemet, kræver det nemlig gift eller meget høj varme. Det anbefales, at man får professionelle fagfolk til at tage hånd om dette. De har det rette udstyr og den nødvendige erfaring til at bekæmpe problemet. Der bruges såkaldte specialblæsere, der kan varme husets kernetemperatur op til 50 grader. Væggelus dør ved 48 graders varme, og æggene ved omkring 50 grader.
Denne metode er klart at foretrække, da det foregår helt uden kemikalier og giftstoffer. Der er en kortere behandlingstid, hvilket også medfører, at beboerne ikke behøver at blive genhuset. Det er både hurtigt og effektivt, og anbefales særligt til store angreb.
De mest forekommende symptomer på disse kryb er altså røde og rødbrune pletter på madrasser og vægge samt kløen på arme og ben.